Dünyanın en iyi 10 restoranı
Bu hafta sayfamızı Türkiye sınırlarının dışına açtık. Dünyadaki yeni yemek trendlerini takip etmek, gustolarını çağa uydurmak için yurtdışındaki lokantaları takip eden İstanbullu ünlü mekan sahiplerine dünyanın en iyi 10 restoranını sorduk.
Bunlar konumları, servisleri ve yemekleriyle en beğenilen mekanlar. ABD, dev yeme-içme sektörü ve yenilikçiliği sayesinde listeye 3 lokanta birden soktu. Japonya ve Avustralya’dan da iki restoran listeye girdi. Fransa’nın ise adı var, kendi yok: Lokantaların çoğunun adı Fransızca, çoğu da Fransız mutfağını geliştirerek sunuyor ama restoranlardan sadece ikisi Fransa’da. Yine de listenin birincisi, ülkesinin yemek konusundaki şöhretini koruyan Paris lokantası Atelier de Joel Robuchon.
SIRA EN İYİLER ŞEHİR
1 ATELIER DE JOEL ROBUCHON
2 TETSUYA’S
3 ELBULLI
4 NOBU
5 CHEZ L’AMI LOUIS
6 FAT DUCK
7 FRENCH LAUNDRY
8 LE LOUIS XV
9 PIERRE GAGNAIRE
10 PER SE
ATELIER DE JOEL ROBUCHON
Yüzyılın şefinin atölyesi
Dünya gezginleri sihirli atölyenin tadına Tokyo, Las Vegas, Macao, Monaco, New York, Londra, Hong Kong gibi birkaç adreste birden varabilir. Sahibi Yüzyılın Şefi lakaplı Joel Robuchon. Şubelerinin toplam 17 Michelin yıldızı var. Başarısı, dillere destan yemeklerini hem küçük, hem de büyük porsiyonlarda tadabilmenizden kaynaklanıyor. Lokantaların hepsi oturduğunuz yerden pişirilen yemeği görebileceğiniz şekilde tasarlanıyor. Arabalı servis yapılıyor. Meşhur püresini mutlaka tadın. Kendi imzasını taşıyan yemeklerde karnıbahar kreması, havyar ve patates püresi kullanıyor. Şaraplar 38-3750 Euro arasında. Yemek için kişi başı ortalama 50 Euro ödeniyor.
/ Tel: (33) 1 42 22 56
Web: http://www.robuchon.com
TETSUYA’S
Bir bavulla yola çıktı
Tetsuya Wakuda, memleketi Japonya’yı terk edip Avustralya Sydney’e yerleştiğinde 22 yaşındaydı ve yanında sadece bavulu vardı. Mutfakta bizzat duruyor. 14 yılda sadece bir kez mutfaktan çıkıp masaya oturdu, onda da uyuyakaldı. Özelliği geleneksel Japon mutfağını, okyanus istiridyesi, okyanus alabalığı gibi sağlıklı Avustralya ürünleriyle ve Fransız tekniğiyle harcetmesi. Sürekli değişen bir fiks mönüsü var. En meşhur yemeği de pastörize edilmemiş havyarla sunulan okyanus alabalıkları. Sydney’in en zengin şarap kavlarından birine sahip. Fiyatlar 45-10 bin 500 dolar arasında. Tetsuya’s’ta bardakla şarap almak mümkün. Kişibaşı yemek ise 185 dolar civarında.
/ Tel: (619) 2 92 67 2
Web: http://www.tetsuyas.com
ELBULLI
3 yıldır dünya birincisi
1961’de İspanya Katalonya’ya yerleşen bir Alman çift tarafından Barcelona’nın kuzeyinde kurulan Elbulli, Restaurant dergisi tarafından üst üste 3 yıldır birinci seçiliyor. Sadece nisan-eylül arasında senede altı ay açık. Sadece 50 sandalyesi var. Ama yemekleri için, başka hiçbir lokanta bu kadar uğraşmaz deniyor. En önemli özelliği yemekleriyle yarattığı şaşkınlık. Bunu iki yolla sağlıyorlar: Ya çok tanıdık bir ürünü çok farklı sunuyorlar, ya da çok farklı bir ürünü çok tanıdık şekilde servis ediyorlar. Sevilen yemeklerinin başında Fas yengeci, İberya dana eti pitası gibi İspanyol yemekleri geliyor. Şaraplar 15-3500 Euro arasında. Yemek için kişibaşı 185 Euro ödeniyor.
/ Tel: (34) 97215 04 5
Web: http://www.elbulli.com
NOBU
Robert de Niro ortağı
Japon şef Nobuyuki Matsuhisa ile aktör Robert de Niro’nun ortak restoranı. Avustralya’dan Amerika’ya kadar dünya jet-setinin müdavimi olduğu 15 şubesi var. Bunlara geçen yıl toplam 1.6 milyon müşteri gitti. Londra şubesinde masa bulmak için 1000 pound tutarında bahşişlerin gözden çıkarıldığı söyleniyor. New York şubesi 1994’te açıldı. 150 kişilik. Geleneksel Japon mutfağıyla Güney Amerika lezzetlerinin karışımından oluşuyor. Bu yeni akım şef Nobu’nun Peru, Arjantin gibi ülkelere ziyaretlerinde ortaya çıktı. En beğenilen yemeklerinin başında siyah morina geliyor. 60’ın üzerinde suşi çeşidi var. Yemekler için kişibaşı 120 dolar civarında bir hesap ödüyorsunuz. Şaraplar 35-2500 dolar.
/ Tel: (1) 212 219 0 5
Web: http://www.newyork@noburestaurants.com
CHEZ L’AMI LOUIS
Başkanlar müdavimi
Müdavimleri arasında Clinton, Chirac gibi politikacıların bulunduğu Chez L’Ami Louis 1924’ten beri Bastille Meydanı’na yakın yerinde hizmet veriyor. Eski görünümüne aldanmayın Fransız mutfağının en nadide şahserlerini sunuyor. Bu sıcak dekorlu, konforu az, 1950’ler tarzı Fransız lokantasının 30-40 yıllık müdavimleri var. Paris’in en iyi tavuğunu pişirdikleri söyleniyor, kazciğerlerini mutlaka denemeniz gerek. Bourgogne şaraplarıyla ünlü zengin bir kavı mevcut. Yemekler kişibaşı 120 Euro civarında, yaptıkları yorumlarda ortalama Fransızlar bunu pahalı bulduklarını söylüyorlar. Ancak porsiyonları Amerikalılar için bile büyük.
/ Tel: (01) 488 777 48
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder